skjaerbrygga.no
Finansiere hvitevarer

Finansiere hvitevarer

I et moderne samfunn er man nærmest avhengig av gode hvitevarer. Kjøleskap som holder matvarene dine kalde, vaskemaskinen som redder klesvasken din samt oppvaskmaskinen som redder deg fra å stå en halvtime ved vasken etter hvert middagsmåltid. Det har rett og slett blitt en innbakt del av kulturen vår. I dag er det veldig få nordmenn som kan tenke seg en hverdag uten moderne hvitevarer.

Man skal allikevel ikke stikke under en stol at det kan koste mye penger. I denne artikkelen viser vi deg hvordan du kan finansiere kjøp av nye hvitevarer. Noen er også nødt til å låne penger for å få råd. Derfor går vi gjennom de tre lånemulighetene du har: avbetaling, kredittkort og forbrukslån.

Hva koster det å oppgradere kjøkkenet eller vaskekjelleren?

Utviklingen av teknologiske duppeditter har vært enorm de siste årene. Tidligere handlet alt om funksjonalitet. Nå skal produsentene også legge inn en haug med ekstrafunksjoner for å dominere markedene. Du har kanskje fått med deg at kjøleskap ofte har en innbygd isbit-maskin? Eller at det nærmest har blitt vanlig at vaskemaskinen også kan fungere som tørketrommel?

Disse tingene har ført til et større spenn i prisen. Det er nå en ganske stor avstand mellom den billigste og dyreste oppvaskmaskinen – nettopp på grunn av de store funksjonelle forskjellene.

Priseksempler

Vaskemaskiner ligger i skrivende stund på mellom 4799,- og 9999,- kroner. Kjøleskap kommer i en litt brede prisklasse. Man kan nemlig få kjøleskap til mellom 999,- og 18,999,-. Enda større spenn er det på oppvaskmaskiner. Til tross for at du kan få en ”billig” til 2499 kroner, så må man ut med 35,999,- hvis man skal kapre toppmodellen.

Prisene er hentet fra to av Norges største leverandører av elektronikk.

Kjøpe hvitevarer på kreditt

De aller færreste nordmenn kan bruke flerfoldige tusen på én enkelt investering. Tenk deg hvis du skal oppgradere alle hvitevarene i hele huset. Da må du minst bruke 8000 kroner, noe som er veldig mye penger. Heldigvis er det flere muligheter for å låne penger. Men hvilke betalingsløsninger er best? Hva lønner seg egentlig?

Forbrukslån er et alternativ

”Lånet som kan brukes til alt mulig” er bankenes salgsargument. Du har derfor ingen begrensinger på hva pengene skal brukes til når du får innvilget et forbrukslån. I tillegg kan du legge inn en søknad på så lite (og mye) penger som du bare ønsker. De aller fleste bankene i Norge tilbyr forbrukslån på mellom 5000 og 500,000 kroner. Det bør være mer enn nok til å kunne kjøpe nye hvitevarer.

Bankene har gjort det veldig enkelt og kjapt å søke lån. I tillegg behandler de søknaden din på kun ett par dager. Du ser kanskje selv at dette er den mest effektive måten å skaffe seg finansiering på. Et kredittkort kommer ikke i posten før om et par uker – mens du kan søke forbrukslån i dag og potensielt få utbetalt pengene i morgen.

Avbetaling gjennom butikkens egen finansieringsløsning

Mange butikker vet at nordmenn har behov for finansiering. Derfor vil flere av dem tilby kunder en såkalt avbetalingsløsning. I realiteten er ikke denne løsningen unik. Faktisk er den akkurat lik et forbrukslån – med unntak av at avbetalingen ofte har høyere renter. Derfor er det ikke særlig økonomisk smart å gå for en slik løsning.

Hallgeir Kvadsheim, kjent økonom fra flere TV-programmer, er skeptisk til at butikkene tilbyr slike løsninger. I en artikkel publisert på TV2.no sier han følgende: ” Det som skiller butikkene er gebyrene. Noen butikker har høye etableringsgebyrer og månedsgebyrer.” Han er også klar på at flere butikker lar deg betale rentekostnader fra den dagen du tar opp lånet, og sier blant annet at:

”Så er det et vidt spenn også i betalingsfri eller rentefri periode. Noen butikker tilbyr ni måneder rentefri periode, mens andre ikke har ikke rentefrie perioder i det hele tatt, og man må dermed betale renter fra dag én”.

Vårt råd: hold deg unna avbetalingsløsninger. Det er bedre at du søker om forbrukslån fra en bank du velger selv.

Bruke Kredittkortet

Har du råd til å betale tilbake hele summen i løpet av et par måneder? I så fall vil kredittkort mest sannsynlig være den billigste løsningen. De aller fleste norske kredittkort er utstyrt med en rentefri periode. Det vil si at fra den dagen du sveiper kortet og 60 dager frem i tid vil du ikke betale noen renter til banken.

Dette får riktignok en dramatisk endring hvis du ikke betaler beløpet før to måneder har gått. Kredittkort har faktisk noen av de aller høyeste rentene, og enkelte norske banker tar opp mot 40 % rente på slike lån. Du bør derfor tenke deg nøye om før du trekker kredittkortet. Mange Luksusfellen-deltakere har blitt overrasket over hvor kjapt kredittkort-lånet deres stiger. Denne artikkelen viser bare én av mange eksempler på dette.

Opp til deg å velge lånemetode

Det er ikke akkurat billig å kjøpe kjøleskap, vaskemaskin, tørketrommel eller oppvaskmaskin. Men dette er tross alt ting man er avhengig av for å leve et moderne liv. Derfor er det en kostnad man må regne med hvis man flytter inn i ny bolig.

Det billigste er å spare opp penger selv. Lånte penger vil alltid koste deg mer enn oppsparte midler. Allikevel er det ikke lett å spare opp flerfoldige tusen kroner. Derfor finnes det flere ulike måter å låne penger på. Forbrukslån er den mest effektive metoden. Søknaden sender du inn på nett, banken bruker en dag eller to på å behandle den, og pengene kan bli utbetalt veldig kjapt.

Det finnes også muligheter for deg som ønsker å kjøpe på avbetaling eller med kredittkort. Ofte er disse alternativene både dyrere og mindre fleksible sammenlignet med forbrukslån.